RESEPI SAMBAL TAHUN JAWA

/
0 Comments
Hello uolls, 


 
Me ada upload sambal ni kat my insta, dan ramai pulak yang tanya resepinya.  Oklah, me tak nak menghampakan uolls...

Here u go!!
Sambal ni sangat popular dengan kepedasannya dan merupakan resepi turun temurun dari orang-orang Jawa.  Kalau makan, uolls akan rasa telinga berdesing-desing.   Hehe. 


Bahan-bahanya 

1 mangkuk cili padi (boleh kurangkan kalau tak nak pedas)
2 mangkuk lengkuas muda (di hiris nipis)
1 kilo daging @ kerang @ perut lembu (suka hati la nak letak apa)
1 kilo santan pekat
Air untuk merebus
Garam secukup rasa

Cara membuatnya
  1. Rebuskan cili padi dan lengkuas sehingga meletop (Ini proses yang agak lama.  Di harap uolls boleh bersabar)
  2. Boleh rebuskan sekali daging atau perut lembu (kalau guna kerang di letak kemudian)
  3. Setelah semuanya empuk dan cili padi meletop, boleh letakkan santan dan kacau sehingga agak kering sedikit
  4. Tambah dengan garam secukup rasa. (me pakai garam buluh..wink wink)
Taadaa...dah siap.

Senang bangat membuatnya. Di harap boleh memberi manfaat seadanya.

* Sambal ini akan lebih enak sekiranya dipanaskan berulang-ulang
*  Boleh tambahkan dengan bahan kesukaan uolls, seperti ayam, fish ball, sotong..
*  Siapa tahu resepi ni, cer lambai sikit...

 Xoxo,




You may also like

Post a Comment
copyright by www.marjianasani.com. Powered by Blogger.