TIPS MENGENALI SAHABAT MAYA

/
0 Comments
Hello uolls,

Ni nak bagi tips-tips terbaik dari ladang kepada kekadik or kekakak tentang mengenali dengan lebih lanjut tentang "Sahabat Maya".

Uolls kan selalu dapat sahabat maya.  Hari-hari ada je yang muncul.  Kalau tengok FB or IG or Twitter sekarang ni hari-hari ada new friend request or new followerkan.  Kadang-kadang mesti kita queries manalah depa ni kenal kita? Hehe, fofular sangat kah kita ni?  Tapi to be truth, me sendiri as an online business entrepreneur, mesti nak tengok siapa yang request to be my friend, to be my follower.  Dalam pada kita open sebab as an online seller kan, tapi mesti kena be selective to the friend request.  

Ok, lets check it out:

1.  Profile Picture/Gambar Profile

Sekadar gambar hiasan

Ini part paling penting uolls kena tengok.  Sebab tu me put as No. 1.  Kena tengok ni ya kekadik and kekakak.  Kalau yang request tu letak gambo bunga or kucing, macam mana nak approve? kan.

So kalau uolls rasa nak teman approve your friend request kena letak gambo segak sikit. Tapi jangan pula tipu gambo.  Kang muka kita sebenarnya punyalah cantik ala-ala Elsa Frozen tu, Tapi dok letak gambo Mr T...huhu.  Memang tak sesuwai tau..

Ok berbalik pada tips kita kan kalau uolls nak tau siapa kawan maya uolls kena tengok frofile picture ni.  Sama juga kalau kita nak berkenalan di alam nyata.  Mesti kita tengok orangnya kan, tak kan kita nak kenal than kita tutup muka pulak tapi tangan di hulur..githu.

2. Latest update bila?
Ini lagi satu element penting.  Kena tengok bila last update dari dia? Seminggu, sebulan or setahun yang lalu? Biasanya orang-orang yang genuine, dia akan update selalu tanpa rasa takut.  Sebab dia berani berkawan kan...

Ini tak, kalau dah update pun setahun yang lalu. Acaner nak accept iya dak?

3. Berapa follower untuk IG or Twitter


Yes..inipun kena tengok ye kekakak n kekadik.  Tengok berapa followernya.  Kalau follower baru 1. Itu ada sedikit keraguan. Hmmm.  By logic, sosial media ni dah berapa tahun wujud. Takkan lah follower baru 1 kan.  Else, bukak account baru sebab nak sekodeng our activity. Its totally wrong.  

4. Kekerapan update di sosial media


Yezzer.. ini uolls kena tengok.  Berapa kerap dia update di sosial media.  Dalam seminggu ada berapa update?  Ada juga yang me kenal dia ni tak berapa nak update tapi dia baca all newsfeed dalam FB or IG.  Tapi mesti ada update juga kan.  Paling2 kurang pun dia click icon share dalam sosial media tu.  

5. Tengok gaya bahasa/gambar


Ini pun penting ya... kena tengok gaya bahasanya.  Kalau gaya bahasa semedang nak maki orang better uolls delete je la friend tu. Tengok pulak gambar yang dia upload.  Macam mana rupanya.  Gambar tak senonohkah? gambar bunga kah? gambar macam mana? So kena tengok ya.  Bukan apa, kita ni nak berhubung dengan manusia.  Nak berkawan kan.. kalau agak2 semua gambarnya kucing acaner nak kawan kan.  Unless kita memang kawan denga kucing...  At least mesti nak kenal siapa orangnya, kan...

Okies uolls. hopefully sedikit sebanyak tips ini dapat membantu uolls untuk be more selective by choosing your friend tru sosial media.  Till we meet again..C ya.



You may also like

Post a Comment
copyright by www.marjianasani.com. Powered by Blogger.