#6 TIPS PEMASARAN MELALUI INSTAGRAM

/
0 Comments

Instagram telah menjadi pujaan media sosial semenjak kebelakangan ini.  Konsepnya amat mudah iaitu merupakan aplikasi yang membolehkan sesiapa sahaja menghasilkan foto digital yang menarik.  Filter yang disediakan juga turut membolehkan foto yang hanya biasa-biasa sahaja kelihatan unik dan professional.  Aplikasi ini mempunyai lebih daripada 100 juta pengguna seluruh dunia.  Bila sahaja terdapat sebegini ramai orang di satu-satu tempat, sudah pasti ada peluang perniagaan menanti.  

Faedah-faedah menggunakan Instagram

Instagram, sebagaimana jaringan sosial dan komuniti lain, merupakan audience yang bersedia menerima isi kandungan yang mantap. Dalam kes Instagram, minat yang menyatukan orang ramai adalah fotografi. Dalam perniagaan, pemasaran adalah tentang menarik perhatian pengguna yang sedia ada untuk mendapatkan pengikut (followers) baru. Ia bertujuan untuk menyedarkan orang ramai akan kewujudan jenama kamu dan membawa mereka dalam kitar jualan.

INI MERUPAKAN ENAM TIPS INSTAGRAM UNTUK PERNIAGAAN ANDA

#1 Suaikan Gambar-Gambar Perniagaan Anda Dengan Kehidupan Peribadi Anda 

"Tell a story with the images" atau bercerita dengan foto-foto anda.  Banyak peniaga online sekarang ini lebih banyak menumpukan kepada perniagaan semata-mata.  Asyik-asyik gambar bekenaan tudung atau pakaian ataupun lain-lain.   Haruslah di selang selikan dengan foto-foto peribadi.  After all, that whats Instagram are for.

#2 Like Foto Pelanggan Sasaran Anda

Ungkapan lama – Kamu mendapat apa yang kamu beri (You get what you give) – adalah benar dalam banyak perkara dalam hidup. Ia merupakan mantra yang baik terutama sekali bagi perniagaan yang menggunakan media sosial. Satu daripada perkara terbaik yang boleh anda buat adalah dengan “like” foto-foto lain dalam Instagram. Meninggalkan “comment” merupakan satu lagi cara yang baik untuk menambah pengikut anda.

Jangan mengambil jalan pintas. Jika anda tidak melakukannya dengan ikhlas, anda mungkin dianggap sebagai spammer dan ini dengan cepat akan mendatangkan keburukan. Orang ramai pasti suka jika ada orang lain menyedari akan foto-foto mereka. Meninggalkan komen dan like foto-foto mereka membuatkan mereka senang hati. Lakukannya kepada orang yang menepati profil pelanggan anda dan sebahagian dari mereka kemungkinan akan mengikuti (follow) anda juga, yakni membina profail anda.

#3 Ambil Gambar Daripada Sudut Yang Unik

Memang banyak foto dalam Instagram; berbillion-billion.  Amat sukar membuatkan foto anda menonjol. Dua aspek utama dalam fotografi adalah pengcahayaan dan sudut. Anda tahu bila terlebih pengcahayaan dalam bingkai dan bila tidak cukup pengcahayaan. Terdapat banyak perkara yang anda boleh buat dengan cahaya, tetapi kaedah cepat untuk membuatkan foto anda berlainan ialah dengan mengambil gambar daripada sudut yang unik.

Ambil gambar daripada kedudukan yang rendah dan ambillah gambar seperti bangunan, dinding dan orang ramai. Foto-foto begini akan menonjol dan mendapat banyak perhatian.

#4 Gunakan Kamera Handphone Yang Biasa

Instagram membolehkan anda mengambil foto dalam aplikasi tersebut. Ia bagus untuk tujuan mengambil gambar dan terus memuat naikkannya. Tetapi jika anda mahu lebih kawalan gunakan aplikasi kamera dalam telefon anda. Anda boleh menukar-nukar pengcahayaan, fokus, zoom dan beberapa aspek lain. 

#5 Ambil Perhatian Terhadap Latar Belakang

Kadangkala latar belakang foto anda lebih menarik berbanding dengan orang atau objek utama/hadapan. Semasa mengambil gambar ambil perhatian terhadap apa yang berlaku di latar belakang. Anda tidak mahu sekiranya ada sesorang mencuri-curi di belakang untuk photobomb yang boleh menjejaskan foto anda. Atau mungkin juga anda mahu aksi-aksi demikian berlaku. Walau apa pun, asalkan ianya menarik dan dapat memberi kamu atau jenama kamu lebih perhatian.

#6 Penggunaan Hashtag Yang Bersesuaian

Hashtag merupakan perkara penting dalam jaringan sosial. Dengan menggunakan hashtags dalam Instagram anda dapat mencari kumpulan yang mencari foto-foto berkenaan subjek yang spesifik, di kalangan audience yang ada. Gunakan 1 atau 2 hashtag yang boleh menghubungkan kepada perniagaan anda bagi setiap foto. Pilih hashtag yang popular. Carikan keseimbangan di antara kaitan (relevance) dan populariti.

Kesimpulan

Perniagaan tempatan boleh membina pengikut tempatan dalam Instagram. Anda boleh menarik perhatian pengunjung-pengunjung daripada luar kawasan Bandar anda dengan menunjukkan persekitaran menarik berdekatan lokasi anda.

Keluar dan ambil foto tempat-tempat utama di Bandar anda daripada sudut yang menarik. Ini semua adalah cara yang baik untuk membina pengikut Instagram anda, dan akan menggalakkan lebih ramai pelanggan datang berkunjung.

Dalam GLAM ada lagi beberapa tips yang akan dikongsikan.  6 tips ini merupakan hanya sebahagian sahaja. So, ingin menjadi warga GLAM? Satu persatu kami akan kongsikan dan kupas dengan lebih detail.  Menarik bukan.    Saya boleh dihubungi di 013-2547071 atau email marjiana.sani@gmail.com.  Hope this would help..

Xoxo,

Posted via Blogaway


Posted via Blogaway


You may also like

Post a Comment
copyright by www.marjianasani.com. Powered by Blogger.